U bent hier: Home » vragen » wat moet ik meenemen als ik een paspoort wil aanvragen

Wat moet ik meenemen als ik een paspoort wil aanvragen?

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

• U komt naar het gemeentehuis.
  • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
  • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Kinderen onder de 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

• Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt er geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten beiden het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.