U bent hier: Home » producten » uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Vraag het uittreksel of afschrift aan in de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Wilt u een afschrift van een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap? Ga dan naar de gemeente waar u getrouwd bent of het partnerschap heeft gesloten.

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in hun burgerlijke stand. Als u een geboorte, overlijden, huwelijk, scheiding of partnerschapsregistratie schriftelijk wilt bewijzen, heeft u een afschrift of uittreksel nodig uit de burgerlijke stand. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, omdat u wilt (her)trouwen. Op een afschrift vindt u alle informatie die in een akte staat. Op een uittreksel staat een gedeelte van de informatie.

Er zijn verschillende akten waarvan u een afschrift of uittreksel kunt opvragen:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

U kunt een afschrift voor iemand anders aanvragen, als u:

• toestemming heeft gekregen
  • de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner bent
  • een erfgenaam bent
  • het kind of de ouder bent
  • de vertegenwoordiger bent

U mag een afschrift ook aanvragen als de akte betrekking heeft op uzelf.

Aanpak

U kunt uw aanvraag digitaal doen wanneer u een DigiD-inlogcode heeft. U bent ook van harte welkom in het gemeentehuis.

U betaalt het uittreksel of afschrift bij de aanvraag. Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.

Wilt u een afschrift voor iemand anders aanvragen? Dan heeft u nodig:

• uw geldige identiteitsbewijs
  • een schriftelijke machtiging (een brief met handtekening van die andere persoon waarin staat dat u toestemming heeft om dit aan te vragen)
  • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van die andere persoon

Kosten

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 12,90 (tarief 2017).

Bestelt u online, dan versturen wij u het uittreksel. Verzending van het document kost €0,73.

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente.

Voor een uittreksel of afschrift van deze akten gaat u naar de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • akte van partnerschapsregistratie

Voor een uittreksel of afschrift van deze akten gaat u naar de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap is voltrokken:

• akte van beëindiging partnerschap
  • echtscheidingsakte

Bent u in het buitenland gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan kunt u de akte opvragen bij de gemeente Den Haag

Bijgewerkt

06-01-2017